marți, martie 16, 2010

Gripa aviara din nou chemata la apel


Dupa ce am reusit sa scapam cu chiu cu vai de pacostea porcinei, care a facut mai multe victime printre cei care s-au vaccinat, decat printre cei care au stat linistiti in banca lor, autoritatile romane anunta dramatic: un nou focar de gripa aviara a fost localizat in comuna Letea, judetul Tulcea (Delta Dunarii).
Ieri, laboratorul national a confirmat ca este vorba despre un focar al virusului inalt patogen de tip H5N1, pentru a se lua masurile prevazute de UE si pentru a i se limita raspandirea.
Comisia Europeana urmeaza sa confirme zonele de risc stabilite de autoritatile romane.
Masurile constau in urmarirea, prinderea si sacrificarea bietelor pasari infectate din ferma si stabilirea unei zone de protectie pe o raza de 3 kilometri precum si a unei arii de monitorizare de 10 kilometri in jurul fermei.
Pe de alta parte consilierul Ministrului Sanatatii, Geza Molnar, vrea sa linisteasca populatia prin declaratiile facute astazi, potrivit carora in judetul Tulcea nu ar exista niciun pericol in ceea ce priveste sanatatea publica, mai ales ca in aceasta zona nu au fost inregistrate in ultima perioada viroze respiratorii.
Adica laboratorul national zice una, iar consilierul ministrului Sanatatii contrazice declaratiile deja aruncate in presa cu scopul de a linisti populatia, ca nu e vorba de combinarea virusului aviar cu cel pandemic? Ar trebui mai intai sa cadeti de comun acord intre voi si apoi sa lansati informatii, care din pacate pot fi luate de bune si crezute de cetateni.
Am senzatia ca aviara a fost intr-o pauza cam lunga din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii. Putem observa ca avem parte de multa diversitate a gripei in ultimii ani. Ca e vara , ca e iarna, ca ai chef sau nu, trebuie sa iei parte la aceste stiri. Imi manifest un scepticism foarte mare vis-a-vis de aceste informatii si alarme false care au rolul numai de a servi unor interese farmaceutice la nivel international.


Un comentariu: