duminică, iunie 28, 2009

Casatoria


In vremurile noastre, sa vorbesti despre casatorie a devenit un subiect plictisitor, desi problema se pare ca ia pe zi ce trece tot mai multa amploare. Pur si simplu se prefera concubinajul in locul casatoriei. O fi bine, o fi rau? Parerea mea e ca e rau. S-a pierdut semnificatia institutiei numite "casatorie". S-a pierdut sacralitatea unei casatorii. S-au pierdut respectul si importanta pe care le acorzi unei relatii, iubiri sincere prin oficializarea ei. Voltaire spunea candva ca "imboldul iubirii ar fi cel care l-a scos pe om dn starea de salbaticie". De asemenea filosoful mai adauga ca " ajunge, pentru ca universul sa fie ceea ce este, ca un barbat sa fi fost indragostit de o femeie". Jean Jaques Rousseau il completa pe Voltaire afirmand ca relatiile cele mai constante din stadiul initial al societatii sunt cele familiale, subliniind ca prima si cea mai sfanta legatura sociala este casatoria. Mi se pare foarte actual si luat de seama si in aceste vremuri ce a zis Rousseau. Casatoria ar trebui pe de-o parte sa te lase sa tragi perdeaua ca sa fii in intimitatea familiei tale, dar sa si reprezinte forma principala de socializare.
Ma gandesc ca femeile ar putea fi acuzate de indisponibilitate pentru casatorie in aceste vremuri, cu toata aceasta goana continua a lor dupa faima, recunoastere profesionala, independenta materiala si in principal lipsa de timp. O casatorie are totusi nevoie de timp petrecut impreuna cu celalalt, dar si de aerisire cand e cazul. Relatiile din ziua de azi, nu le mai numim casatorii, sunt fie prea aerisite, fie prea innecate de gelozii si reprosuri, acestea din urma murind sufocate in maxim cativa ani. Nu mai exista acel echilibru de care pana la urma e nevoie in tot, dar mai ales intr-o iubire. Acel balans care face ca lucrurile sa vina de la sine intr-o rel/casatorie.
Mentalitatea noastra e ca o casatorie trebuie sa vina cand deja esti plictisit si satul de atata golaneala, sau daca nu e golaneala, e altceva empirist si hedonist, adica in jurul varstei de 28-30 de ani. Pare a fi un calvar o casatorie sau ceva ce merita amanat cat mai mult. Si chiar nu cred ca e asa.
Vremurile moderne au adus cu ele aceasta obsesie pentru perfectiune. Mergem si aici pe cerere si oferta. E inflatie de casatorii daca putem spune asa, desi la noi, romanii, raportul femeie-barbat e inca de aproximativ 1:1 (52-53% femei). Poate ca barbatii nu se pot hotari cu atatea femei. Pe timpurile bunicii nu era nevoie de atatea incercari si verificari de compatibilitate inainte de casatorie, si uite ca oamenii se iubeau si traiau impreuna fericiti si binemersi cu multi copii, 30-40 de ani. Nu, acuma nu se mai poate asa ceva. Suntem avansati. Trebuie sa verificam 5 ani inainte daca putem convietui impreuna. Pai normal ca in 5 ani se consuma multe din relatia aia si in loc sa ai senzatia ca o iei de la zero cand te casatoresti, constati ca o iei de la 5 ani deja. Oricum nu e de bine. Plec la mare, gata cu casatoria!

Un comentariu:

  1. Stii care-i baiul? Stim prea multe despre toate. Am ucis taina. Mai ales taina sexului opus.

    RăspundețiȘtergere