miercuri, octombrie 14, 2009

Cateva filme


Zi de filme si somn.
1. El laberinto del fauno (2006), Guillermo del Toro
1944, al doilea razboi mondial, Spania fascista sub dictatura lui Franco, actiunea se petrece intr-un sat din nordul Spaniei.
El laberinto del fauno e povestea micutei printese Ofelia, care traieste intr-o lume fictiva, creata de propria imaginatie, dar se confrunta si cu nemiloasa realitate. Proaspat recasatorita cu capitanul Vidal, Carmen, insarcinata si bolnava, se indreapta impreuna cu fiica ei, Ofelia, la noua resedinta rurala a familiei. Vital, tatal vitreg al Ofeliei, e un om sadic si nemilos. Prin imprejurimile rurale, se ascunde o banda de rebeli anti-fascisti, pe care armata capitanului va incerca sa o starpeasca.
In timpul noptii, Ofelia, condusa de un spiridus, se duce in labirint, unde il intalneste pe faun. Faunul ii spune ca e printesa si ca are de trecut trei probe initiatice pentru a deveni nemuritoare si a se intoarce in regatul pamantului alaturi de familia sa. O poveste incantatoare, care te tine cu sufletul la gura.

2 All the king's men (2006) al lui Steven Zaillian cu Sean Penn in rolul principal, Jude Law, Kate Winslet, Anthony Hopkins.
Un scenariu destul de prost, dar cu actori care joaca impecabil. Sean Penn face un rol absolut incredibil, intra perfect in pielea guvernatorului de Louisiana.
Filmul e despre coruptie, tradare, interese, mita. Un sistem, in care primeaza interesele fiecarui politician. Folosit si tradat de bunii sai prieteni, Willie Stark (Sean Penn) se hotaraste sa candideze ca guvernator al statului Louisiana. Isi scrie singur discursul si incetul cu incetul castiga increderea saracilor carora le promite spitale, scoli si prosperitate. Stark castiga alegerile si incepe lupta pentru a indeplini promisiunile facute oamenilor, dar din pacate va plati din greu ambitiile sale. Joc psihologic. Finalul e previzibil. Stark nu are cum revolutioneze sistemul si sa-si faca proprile jocuri si este.... Merita vazut.


3 Am revazut Copying Beethoven (2006), Agnieszka Holland cu Ed Harris si Diane Kruger. Viena 1824.
Ultimii ani din viata lui Beethoven, talentul sau inegalabil, minunea.
Beethoven are nevoie de ajutor in munca sa, de cineva foarte priceput care sa-i copieze
partiturile si sa-i fie alaturi. Anna Holtz, o tanara compozitoare, absolventa de Conservator se dovedeste potrivita postului. Beethoven o indrageste, o invata muzica lui, ii spune ca "Incearca sa-i vorbeasca lui Dumnezeu prin muzica". Surd, imprevizibil, dificil, Beethoven creeaza capodopera dupa capodopera. Dirijeaza Simfonia a 9-a si emotioneaza sali intregi. Frumos, simplu, fabulos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu