luni, octombrie 26, 2009

Amintiri din epoca de aur 2


Aseara 17:30. Cinema Studio. A doua zi cand ruleaza Amintiri din Epoca de Aur 2- Dragoste in timpul liber, Cristian Mungiu. Sala e plina, multi invidizi galagiosi si nerabdatori sa se stinga mai repede lumina. Nu gasim locuri decat pe niste scaune aruncate special pentru intarziati, in spatele salii. Devine o aventura sa gasesti un loc pentru fiecare lucru pe care il scoti de pe tine. Rumoarea se stinge incet-incet. La Studio imi place ca daca iti suna telefonul vor exista persoane care sa iti zica "tanti esti la film acum, lasa vorba", pe cand la Mall, fenomenul implica obisnuinta si nepasare din partea celorlalti.
Sunt prezentati sponsorii filmului. Filmul e alcatuit, ca si cel precedent, din scurtmetraje, in acest caz, trei la numar, care ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor '80, invaluite in umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei.
Legenda vanzatorilor de aer. In Romania de "altadata", notiunea de sistem privat nu exista. Toti erau angajati la stat, banii nu erau prea multi. Cine vroia o masina, o amarata de Dacie sau un lastun, trebuia sa economiseasca ani buni ca sa si-o procure. Copiii trebuiau dati la scoala, intretinuti de parinti pana ajungeau pe proprile salarii. Si totusi unii aveau idei de facut bani...
La usa Crinei, inca eleva, suna Bughi, un baiat frumusel, care ii cere un borcan cu apa. Bughi se prezinta inspector de la Ministerul Chimiei. Face "studii". Realitatea e ca strange sticle si borcane pentru a scoate un ban de buzunar. Dupa putin timp, Crina il intalneste in cercul lor comun de prieten si-i afla "invartelile". Dorind sa stranga bani pentru a merge intr-o asa-zisa tabara cu prietenii, intrucat parintii nu-si permiteau aceasta iesire, Crina il va insoti pe Bughi in aventura sticlelor, pana cand vor fi prinsi...
Legenda soferului de gaini. De ani buni, Grigore e sofer la Avicola si transporta gaini de la Baia Mare la port, in Constanta. Grigore are o casnicie esuata, in care obisnuinta isi spune cuvantul. Tema acestui scurtmetraj e pe larg evidentiata in cunoscutul Boogie, al lui Radu Muntean.
Se apropie Pastele, iar goana dupa cumparaturi e in floare. Se practica schimbul de produse, in conditiile inaccesibilitatii de atunci si a ratiei uzuale oferite salariatilor de sarbatori. Indragostit de hangita, unde se opreste de obicei sa manance la pranz in timpul traseului, Grigore are parte de niste peripetii la care nu se astepta. In timpul opririi sale la han, i se fura roata de la camion si este nevoit sa-si amane plecarea pentru a doua zi. Dimineata, cand desigileaza camionul pentru a hrani gainile, e tentat sa stranga oualele si sa le lase hangitei pentru a le vinde sau pentru a capata alte produse in schimb. Hangita il convinge sa-i dea oualele, iar Grigore da de incurcaturi mari...Si uite ce face dragostea din om.
Legenda curcanului zburator. O fata de la tara are ca prieten un curcan, pe care se straduieste sa-l invete diferenta dintre cerc si patrat. Familia se afla in impas, mama fetei e grav bolnava intr-un spital din Bucuresti. Tatal isi trimite fata la Bucuresti cu pachete pentru doctor, ca sa-l convinga s-o opereze pe femeie, banii necesari si din pacate, va trebui sa sacrifice si curcanul mult iubit de fata. Sfatuita de fratele mai mare, deja aflat la Bucuresti, in armata, cum sa procedeze cu spaga pentru doctor, portar si asistente, ca sa aiba un mai mare acces, fata ajunge la spital si o gaseste pe mama sa inconstienta. Doctorul nu considera necesar s-o mai opereze, intrucat starea este deja prea grava si nu se mai poate face nimic. Banii nu sunt cheltuiti, iar curcanul scapa de taiere. Fata reuseste sa invete curcanul diferenta dintre cerc si patrat chiar in fata Casei Poporului.
Cristian Mungiu se bucura de succes cu aceasta trilogie. Marketingul potrivit aduce public numeros in fata marilor ecrane. Prima parte a trilogiei a fost deja prezentata in marile orase din Italia, in Marea Britanie, la festivalul de film de la Venetia, la Cannes.
Filmul a fost achizitionat pentru a fi difuzat in peste 25 de teritorii, printre care Statele Unite, Canada, Franta, Spania, dar si in tari din Asia, precum India sau Taiwan.
Filmul-omnibus este regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu, acesta din urma semnand si scenariul.
Din distributia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pirvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu