luni, mai 25, 2009

Cinematografia romaneasca din nou recunoscuta international


Corneliu Porumboiu a fost premiat la Festivalul International de Film de la Cannes, saptamana trecuta, cu premiul un Certain Regard pentru filmul "Politist, adjectiv", film care il are ca personaj principal pe actorul Dragos Bucur. Cinematografia romaneasca ne arata inca o data ca merita luata in seama si in serios. Premiul acesta reprezinta o chemare si o instigare muta pentru vizionarea filmelor romanesti. Stim cu totii ca majoritatea romanilor fug de peliculele romanesti si eventual aleg orice altceva. CNC-ul nu are posibilitatea sa sustina cu fonduri semnificative filmele care merita sprijin cu adevarat. Si asta se vede. De cele mai multe ori vedem filme bune, care primesc recunoasterea internationala, dar care sunt facute din bugete infime. Un astfel de film e si cel al lui Corneliu Porumboiu, care a fost filmat in Vaslui, orasul sau natal (Vasluienii nu au nici macar un cinematograf in oras, ceea ce e trist), probabil si din lipsa de bani.
Celebrul critic american, Wesley Morris a declarat in cadrul aceluiasi festival, ca intre ultimul film al lui Almodovar, Imbratisari frante, si cel al lui Porumboiu, l-ar alege indiscutabil pe cel romanesc. Lucru de luat in seama.
Un alt premiat in cadrul festivalului a fost Ioan Antoci, caruia i s-a acordat premiul Cel mai bun scenariu din Europa Centrala si de Est, cu povestea "Cainele japonez". Cati romani au auzit oare pana acum de Ioan Antoci? Prea putini. Cati romani inghit stiri cu asa-zise vedete care nu au nicio valoare si care apar la televizor in lipsa de altceva mai bun? Multi. Si e pacat, ca ne stricam ca niste mere atinse de viermi. Sau poate nu e cazul sa generalizam si inca mai putem spera la o revenire a lucrurilor catre normalitate.
Putem sustine filmul romanesc numai mergand in cinematografe sa le vedem, mai ales pe cele care sunt cu adevarat de luat in seama si care merita un numar mare de spectatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu