sâmbătă, decembrie 20, 2008

Prostul gust de la noi

Cu mare tristete in suflet observ ca romanii intretin incultura si unii o si promoveaza cu mare succes. Cand mergi cu metroul vezi cum mai toata lumea citeste Cancan, Libertatea, Ring si mai stiu eu care aberatie cu fustite in ea si cu funduri goale. Ne-a napadit pornografia si falsele vedetisme care mai nou le tin de cald romanilor. Restul de supravietuitori ai bunului-gust au ramas niste inadaptabili fara zambete pe buze. Astilalti traiesc impacati daca stiu ce face Alina Plugaru si Sexy Braileanca. Emisiunile duc mai departe subiectele, ca doar daca se vinde ziarul, se face si rating la TV. Ca astea sunt alegerile. Dai omului ce vrea. Nu mai stim sa distingem valorile reale, modelele care merita sa fie urmate si ne imbacsim creierul cu jeg. Jeg murdar. Mal ordinar.
Facultatile au ajuns sa ne vanda diplome in rate si sa aiba tot felul de specializari care nu te invata nimic concret si care nu sunt in acord cu cererea reala pe piata de munca ca numar de licentiati. Nu poti sa-i bagi omului in cap dragostea de carte, asa cum unora nu le poti scoate maneaua din suflet.
Ma intreba un cunoscut acum vreo cateva zile de ce stau sa pierd timpul citind atatea carti. "Ce castigi din asta?" Raspunsul e cat se poate de simplu si nu cred ca mai are rost sa dau explicatii.
Din pacate astea sunt generatiile noi. Parca au scapat acum din lant dupa generatii intregi de detentie. Doar asa imi pot explica lipsa asta de crunta educatie.
S-a mai intors si Androneasca acum la invatamant, ca sa mai dea cine stie ce reforme care duc la mai multa mita si inutilitate. Toate sistemele sunt corupte. Viermuiala si la suprafata si in miez. Ne dam in barci, cand nici nu stim sa vaslim.

5 comentarii:

  1. Nu poti sa iti imaginezi cat de greu imi vine sa citesc o carte in ultima vreme. Ultima carte am citit-o acum 2 luni si cu greu ma "urnesc" sa incep alta. Cu greu pentru ca ma acapareaza toata mizeria din jurul meu de aia. Sunt dezgustat de tot si trebuie sa ai totusi o stare ca sa poti citi. Depinde de fiecare dar starea este necesara. Nu poti citi orice,oricand oricum. Ma rog orice oricand oricum poti citi cand este vorba de publicatii mediocre (ca sa fiu bland) pe care le-ai enumerat tu. Ne pierdem starea, ne pierdem pe noi insine si devenim prostie.
    Referitor la amicul care te-a intrebat "Ce castigi din asta?" era o intrebare pertinenta sa stii din punctul lui de vedere. Nu toti vad multiplele sensuri ale unui cuvant atunci cand simplitatea ii defineste. Si nu orice simplitate ci o simplitate primordiala si in acelasi ciudata. Totul se rezuma la partea financiara si fizica. Asa ca intrebarea nu trebuia sa te mire decat daca aveai o alta parere despre el in trecut. Se pare ca aveai mai multe asteptari de la el din moment ce te-a mirat intrebarea. Pe mine nimic nu ma mai mira, nimic nu ma mai socheaza. Pentru mine e deja...simplu totul. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca nu e bine sa te resemnezi..e calea spre mai rau

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am spus ca ma resemnez, ci doar ca nu ma mai socheaza sau mira nimic.Fac doar ceea ceea ce pot cand pot.Singurul sentiment care ma mai incearca este indignare dar dispare si el la un moment dat atunci cand vad ca nu pot schimba acel lucru.Calea spre mai rau spui tu. Nu neaparat spre mai rau. Uite liberalii au avut o "lozinca" la alegerile astea. "Ei cu ei noi cu voi". Au intuit ei ceva cu asta (pentru ei a fost de-a dreptul stupida dar nu stau sa discut asta). Au intuit separarea claselor dar nu neaparat pe culoare politica ci pe prostie (si de aici gradul de implicare respectiv nepasare).Nesimtitii cu nesimtitii si indignatii cu indignatii.Oare care crezi ca este raportul de procente dintre cele doua?

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi cu noi, ei cu ei. E ok sa fii indignat dar nu iti pierde timpul si concentrarea stand in starea aia mai mult de cateva momente. Trateaza-i cu intelegere si gandeste-te cum poti trage foloase de pe urma lor. Sunt destul de predictibili si ca persoane "superioare intelectual" trebuie sa ne putem folosi de asta in avantajul nostru. E greu contra o turma intreaga dar au fost cazuri in istorie cand razboaiele au fost castigate de cei putini. Altfel degeaba citim cartile daca nu reusim sa "luam" fata unor "imputinati mentali", inrobiti unor metehne deloc elevatoare.

    Este exact ca atunci cand ai anumite ganduri si vrei sa scapi de ele. Nu te concentrezi asupra acestei dorinte pentru ca ele capata putere. Te gandesti la ceva placut, ce ai vrea sa ai in minte. De multe ori cand se intampla ceva rau oamenii cauta cauze, explicatii. Fuck em all! Continua sa mergi ca raul se curata de la sine, trebuie doar sa ai rezistenta si perseverenta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. "Restul de supravietuitori ai bunului-gust au ramas niste inadaptabili fara zambete pe buze", a zis Simona mai sus.

    Hey! C'mon! Da, poate ca inteligenta/vointa de a te depasi vine si cu unele neajunsuri/perceptii oarecum dureroase.

    Dar un om...sa-i zicem, generic, asa, SUPERIOR, atunci cand ZAMBESTE si si-a gasit "eterna fericire", zambeste MULT mai profund si intelege mult mai multe.

    Da, este mai greu dar mai rewarding.

    Alex.

    RăspundețiȘtergere