vineri, martie 06, 2009

Cinema-ul romanesc



Imi pare rau pentru cinematografia romaneasca. M-a apucat brusc mila. Adevarul e ca sunt foarte putini doritori de filme romanesti. Nici nu e nevoie sa faci vreun studiu ca sa vezi asta. Lumea prefera sa se duca la comedii americane de doi lei cu doua blonde si-un brunet, decat sa vada un film romanesc. E adevarat ca bugetele noastre de film sunt foarte reduse, ca CNC-ul nu are de unde sa finanteze si nu poate finanta orice, dar sunt unele care chiar merita vazute. Usor-usor renuntam si noi la ce a insemnat revolutia in plan ideologic, social ca subiect de film. Devenise o mare moda. Se schimba doar abordarea. Ne vin si alte idei. Am devenit nelipsita de la filme romanesti in urma cu aproximativ trei ani. Pai sa nu stim noi filmele din tarisoara noastra, si in schimb sa le stim pe ale americanilor? Nu e frumos.
Era de asteptat ca anul asta la Gopo cele mai multe premii sa le ia "Restul e tacere" al lui Nae Caranfil. Cred ca de fapt a fost si filmul cu cel mai mare buget. Dar nu asta e relevant. Subiectul era tare, iar Vizante foarte bine ales in rolul principal. Dragos Bucur, pentru cel mai bun actor din Boogie, nu mi se pare cine stie ce de luat in seama. Ana Maria Marinca din acelasi film Boogie era intr-adevar de apreciat. "Supravietuitorul" al lui Sergiu Nicolaescu iar ma lasa rece, mai ales ca joaca Bitman in el si n-are nicio treaba. Supravietuitorul a avut cele mai mari incasari. E facut de altfel de Mediapro, care si-a permis ceva cheltuieli. In rest nimic de luat in seama ca premii. Si-au tot dat premii intre ei actorii. S-au mai si distrat pe acolo la un paharel, ca doar gala s-a tinut in Fratelli si uite asa au mai socializat cei din familia actorilor.

2 comentarii:

  1. Dar de premiul de scenografie pentru Restul e tacere ? In general, publicul se rezuma doar la ceea ce este imediat vizibil, actorii, apoi regizorul, si daca le place lectura, vorbesc si de dramaturgie sau scenariu. Problema asta se vede si la "critica" romaneasca de film, o critica prea putin specializata pe film, merge prea mult pe gustul publicului. Cati au recomandat "Restul e tacere" pentru scenografie, si cati stiu ce este aceea ? Mi-a placut Restul e tacere, pentru ca e primul film de epoca romanesc, dupa 18 ani. Si ce inseamna film de epoca ? Scenografie ! Scenografie foarte scumpa. S-a dus publicul roman la acest film ca la un muzeu de istorie, sau s-a dus ca la un film american cu un culturist si o blonda ? Cred ca daca s-ar preda in scoala facultativ notiuni simple de film, publicul ar deveni mai pretentios si mai selectiv. Cel putin cei care atunci cand cumpara paine din supermarketuri, si se uita si pe eticheta, stiind ca o paine sanatoasa nu contine E-uri si alti aditivi alimentari suspecti. Cred ca problema publicului romanesc de film, este lipsa lui de educatie in domeniu. Dar cine il va educa ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu cred ca tine numai de educatie adi aici.daca iti place un domeniu si descoperi asta, poti sa te autoeduci. e adevarat ca ar fi nevoie in scoli de cursuri de genu', dar din pacate sistemul de invatamant nu se gandeste si la asta.

    RăspundețiȘtergere