luni, septembrie 07, 2009

Filme noi

Am vazut doua filme pe care imi propusem de ceva timp sa le vad: Che partea intai si Inglorious Basterds.
Che (e vorba bineinteles despre Ernesto 'Che' Guevara), produs de Steven Soderbergh, il are in rol principal pe Benicio Del Toro, favoritul lui Inarritu as putea spune, care joaca ireprosabil si in acest film. Del Toro e foarte convingator in rolul lui Che. O personalitate puternica, un tiran, mana dreapta a lui Fidel Castro. Pe de alta parte "cazul Che" mi se pare deja cam banal. S-au facut foarte multe filme cu aceasta tema sau care vorbesc despre acea perioada. Filmul Che e o oglinda perfecta a istoriei. Mi se pare ca scenaristii n-au umblat deloc la firul povestirii. Fara interpretari si variante personale. Fara viziuni. Fara marturii, fara nimic subiectiv. Numai epic. Din aceasta cauza te poti plictisi la un moment. Che e un film istoric intr-o interpretare foarte buna.
Tarantino. Inglorious Basterds e un film wow. Tarantino e unic. E genial. Daca as avea timp m-as mai duce sa-l vad o data. Incredibil. Umor serios, grav, de buna calitate. Franta in al doilea razboi mondial, ocupata de nazisti. "The Basterds" e un grup de soldati evrei-americani care au ca scop principal raspandirea fricii prin teroare, respectiv scalpari si ucideri in randurile Nazistilor. Seful lor e lt. Aldo Raine, jucat de Brad Pitt. Brad e tare. Scoate tot ce e mai bun din personajul sau. Isi tavaleste personajul pe toate partile prin replici, situatii incredibile, accente si tot felul de figuri. Relaxat, exact asa cum vrea Tarantino. Nu ma pot abtine cand vad un film sa nu-mi imaginez si cum e backstage-ul si care e atmosfera pe acolo. Tarantino cred ca s-a distrat. Sadic. Si s-a ras copios la aceste filmari. Ce e absolut incredibil e ca dupa ce te ingrozesti de vreo scena sangeroasa si te trec fiori, imediat, Tarantino te face sa zambesti. Parca rasufli usurat ca a trecut, dar tot ai mai vrea.
Pe de alta parte, un rol demn de luat in seama, de fapt substanta filmului, e cel al lui Cristoph Waltz care-l intruchipeaza pe Col. Hans Landa, supranumit si "Vanatorul de evrei". Cele doua grupuri, in opozitie, The Basterds si col. Landa, incearca sa-si stinga pe tot parcursul actiunii un conflict mut. Trebuie neaparat sa vedeti acest film.
Diseara ma duc la "Calatoria lui Gruber", ultimul film al lui Radu Gabrea, care il are in centrul actiunii pe Florin Piersic Jr. Sunt chiar nerabdatoare sa-l vad. Piersic Jr., in entuziasmul lui rar intalnit, a afirmat la un moment dat ca filmul poate fi comparat cu "Pianistul" lui Polanski. O afirmatie grandioasa as putea spune. Gabrea face filme bune de obicei si intr-un fel sunt surprinsa ca l-a ales pe Piersic Jr. Ramane de vazut. Va tin la curent. E pana joi la Cinema Patria.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu