sâmbătă, februarie 27, 2010

Shutter Island, ultimul film al lui Scorsese in Romania


Ultimul film al lui Martin Scorsese, "Shutter Island" a inceput sa ruleze si la noi incepand de vineri.
Filmul, un thriller inspirat de cartea lui de Dennis Lehane, aparuta in 2003, nu seamana deloc cu ce a facut Scorsese pana acum.
Personajul principal, Teddy Daniels (DiCaprio) e aparent un agent FBI care, impreuna cu partenerul sau, Chuck Aule (Mark Ruffalo), ia feribotul spre Insula Shutter, unde sunt inchisi criminali cu boli psihice, in Spitalul Psihiatric Ashecliffe.
Este anul 1954, si unul dintre pacientii periculosi, Rachel Solando, o mama care si-a inecat cei trei copii, a evadat. Nimeni nu a gasit o explicatie, iar misiunea de a descurca puzzle-ul ii este data lui Daniels.
Personajul constata curand ca nu i se ofera accesul la actele oficiale, ca bolnavii interogati se comporta extrem de bizar - ii banuieste pe medici de experimente pe creierul uman - si ca migrenele şi cosmarurile cu sotia sa, moarta intr-un incendiu, si cu experientele sale ca soldat, in lagarul de la Dachau, se inmultesc.
Nu e nici pe departe prima data in istoria cinemaului cand intreaga poveste ia o intorsatura brusca, si unii critici de film ar califica mai degraba ieftina optiunea lui Martin Scorsese pentru acest scenariu, in timp ce altii o percep ca pe un omagiu adus lui Hitchcock. E adevarat ca se observa trecerea destul de brusca de la un plan la celalalt, desi tensiunea nu scade deloc pe parcursul filmului. Finalul filmului ramane totusi total imprevizibil.
Se pare insa ca a fost una dintre cele mai dificile productii pe care a regizat-o. „A fost o munca foarte dificila. Nu anticipasem asta, eram ca doi novici care intram intr-o lume claustrofoba. Dar nu i-a fost frica sa patrunda in ea”, povestea de curand cineastul, admitand insa ca „ii face placere sa se planga tot timpul”.

Un comentariu: