vineri, februarie 26, 2010

"Concertul" lui Mihaileanu- sase nominalizari la Cesar

Ultimul film al regizorului roman Radu Mihaileanu, Le Concert (2009), se bucura de sase nominalizari la premiile César, urmand ca festivitatea sa aiba loc sambata seara la Theatre du Chatelet din Paris. Pelicula a fost nominalizata la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu original", "cea mai buna muzica", "cel mai bun sunet" si "cel mai bun montaj".
"Concertul" va fi transmis in direct, in Europa, de TV5 Monde. Filmul lui Mihaileanu este depasit ca si numar de nominalizari doar de trei productii: "Un Prophete"(13 nominalizări), al lui Jacques Audiard, de "A l'origine" (11 nominalizări), al lui Xavier Giannoli, si de "Welcome" (10 nominalizări), al Philippe Lioret.
Distributia filmului, filmat 60% in Romania, o saptamana la Moscova si restul la Paris, include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, francezi - Lionel Abelanski, Melanie Laurent (prezenta feminina din Inglorious Basterds) si romani, precum Vlad Ivanov.
Radu Mihaileanu, care a parasit Romania in 1980 in timpul unei calatorii in Israel, a locuit o vreme in Canada, stabilindu-se pana la urma in Franta, recunoaste in povestea inspirata dintr-un fapt real radacinile propriilor sale idei. A existat, intr-adevar, o falsa Orchestra Balsoi care in anul 2001 a facut un turneu in alta tara pretinzandu-se ceea ce nu era, dar acesta a fost doar pretextul pentru o poveste pentru care Mihaileanu si colaboratorul sau, co-scenaristul Alain-Michel Blanc, au scris-o dupa ce s-au documentat la Moscova.

[Actiunea filmului il aduce in prim plan pe Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Bolsoi, considerat un geniu in Occident, care este concediat in timpul erei comuniste, deoarece refuzase sa renunte la toti interpretii sai din orchestra care erau evrei, inclusiv la cel mai bun prieten al sau, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat in bautura si depresie. Acum are 50 de ani si inca lucreaza la Bolsoi, dar ca om de serviciu...
Directorul de la Bolsoi, un fost functionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei ca ii va aduce orchestra inapoi, dar nu a facut altceva decat sa il umileasca. El considera ca ii face lui Andrei o mare favoare, tinandu-l in continuare ca om de serviciu.
La un moment dat, in timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei gaseste un fax: orchestra Bolsoi este invitata sa cante la Palais Chatelet, in Paris, peste doua saptamani. Bolsoi urma sa inlocuiasca, in ultimul moment, Filarmonica din San Francisco.
Andrei fura faxul si concepe un plan nebun: in doua saptamani isi va cauta toti vechii prieteni muzicieni din orchestra, o adunatura variata ce-si castiga in prezent existenta in Moscova ca soferi de taxi, compozitori pentru filme porno, stergatori de parbrize, negustori pe piaţa ambulanta si va reuni formula de altadata... Planul lui este sa plece cu totii la Paris, sub numele de marea orchestra Bolsoi de la Moscova...]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu