miercuri, ianuarie 21, 2009

American dream



Am cam inteles si eu zilele astea cum functioneaza American Dream. Cat de creduli si de usor de dus de nas sunt americanii. Sunt ca o turma care alearga in aceeasi directie cu ochii inchisi si fara sa-si mai puna intrebari de vreun fel. Ma lasa foarte rece faptul ca Obama tine discursuri in direct pe nsspe canale tv sau ca fanaticii il aplauda disperati, asteptand comanda daca sa linga sau nu pe unde trece kenyanul. Pana si romanii sunt extaziati ca a iesit Obama. Da ce frate va da bani de paine sau care e treaba? ca jur ca nu inteleg. O sa ne ridice viza din parti, ca doar nu vor tigani si de culoare mai deschisa. Ii au in numar satisfacator pe ai lor deja. Si daca e presedintele de culoare ce? Negrii nu mai sunt sclavi de mult timp, deci nu au mai au nevoie de alte ajutoare si de alte drepturi.
Si in timp de mare criza America isi permite sa cheltuie 150 milioane de $ ca sa-l celebreze pe asta. E chiar penibil pe bune. Si noi sa ne bucuram ca de motive nu avem nevoie oricum.
Interesant e ca omul are o avere de 1,5 milioane $, probabil stransi ca senator din Illinois. Ba ma lasi? Ca astia stiau de mult ca o sa iasa asta. Ca doar nu iesea McCain batranelul cu inimioara cu baterii pe jumatate descarcate, ca sa moara inainte sa existe posibilitatea sa fie asasinat cumva daca iesea din pozitia aranjata deja de americani.
Oricum decat Bush, Obama pare ca stie sa minta mai frumos si in consecinta va fi aplaudat mai mult. Dar ne intoarcem la alegerile de la ei, si nu uitam exemplul de "loteria fara tragere la sorti'. Exemplul cel mai clar e al lui Bush, care nu mi s-a parut cu gura cam mare cat timp a fost presedinte si oricum daca zicea ceva facea cele mai mare gafe din cate imi amintesc. Cred ca documentarul care prezenta cel mai bine cazul de fata e Fahrenheit 9/11, care pe mine chiar ma impresionase la momentul respectiv.
Asteptam cu deosebit interes rezultatele pe care le va aduce Obama pe timp de criza si de fapt cum va scoate tara din disperare, mai ales ca America o simte cel mai rau. Sper sa fie patriot si sa se dedice americanilor si sa nu fuga la africanii lui in Kenya sa-i salveze de la tifos.
Da tare nu cred ca o sa aiba aceasta sansa de a face mare schema. Populism si iarasi populism. Asta a facut si Basescu in tara lui, cea a nimanui de fapt. Tinea discursuri poporului domne. Fraierii acuma nu mai cred ca s-au prins ca au plecat pe picior gresit de la inceput. Asa o sa fie si cu Obama, desi aia sunt la alt nivel, departe de noi, de la distanta pana la orice alta categorie. Si asteptari au toti pe masura vestitului "American dream".


8 comentarii:

  1. Sa vedem. Eu i-am citit cartea, e plin de intentii bune. Mi-e teama insa ca-i un pic prea ridicat in slavi.

    RăspundețiȘtergere
  2. bye bye, miss american pie! sa speram ca o sa se tina de promisiuni si nu o sa cada in plasa miliardarilor. godspeed!

    RăspundețiȘtergere
  3. Simona, este trist sa vad cum pui poporul american la colt printr-o singura fraza, fara nici un argument. Du-te pe acolo, stai printre ei, si dupa o vreme incearca sa rescrii articolul. Ai sa vezi ca inca nu stii nimic...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt sigura ca e impresionanta America si ca noi suntem in urma fata de ei cu cel putin 60 de ani, da sistemul e sistem.

    RăspundețiȘtergere
  5. revin! eu sper sa nu ai dreptate! ;) - articolul e bun , o spune un fan obama!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun articolul... daca esti Gica-contra. Sincer sper sa avem mai multi oameni nemultumiti dar care au si solutii, caci nemultumirea in sine nu face bine nici la ten nici la sanatate.
    Sa auzim de mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. As fi vrut io sa ajungem la maturitatea lor politica. Oricum, victoria lui era usor predictibila deoarece la americani se constata un soi de rotativa guvernamentala (ce am avut si noi in perioada interbelica) dupa doua andate republicane urmeaza unul democrat. Un calcul logaritmic complex conduce la urmatorul rezultat 2x Bush => 1x Obama. q.e.d.

    RăspundețiȘtergere