luni, februarie 02, 2009

Stat pacalit de vulpe


In urma cu vreo trei ani, stim cu totii ca s-a privatizat BCR-ul. Desi la licitatia internationala, participasera banci cu un renume mult mai mare si mai puternice decat Erste Bank, ca de exemplu BNP Paribas, Deutsche Bank sau Millenium Bank din Portugalia, totusi austriecii au reusit sa se impuna. Si cu siguranta nu a fost vorba doar de bani, ci si de alte interese.
Imediat, dupa privatizare, in BCR au inceput o serie de schimbari de personal, de restructurari majore, multi oameni au ramas pe drumuri oferindu-li-se salarii compensatorii si promisiuni de participari la alte interviuri tot BCR dar pentru alte posturi. Simple formalitati prin care totusi, neexplicabil, angajatii zburau pe capete. Pana si marii directori de filiale si sucursale, erau cu izmenele in vine de frica. Marile pile pe care le-ai fi putut avea, nu-ti erau de folos. Motivul invocat de austrieci, era ca au nevoie de personal tanar, pe care sa-l poata forma ei. Pare destul de absurd totusi sa crezi ca dau afara oameni cu experienta de ani de zile ca sa angajeze tineri cu zambetul pe buze cu facultati terminate la cine stie ce particulara de rahat.
Cred ca e bine sa avem o perspectiva de ansamblu asupra ceea ce s-a intamplat atunci, acum cand adevarul a iesit la iveala. Pe vremea aia, daca imi amintesc bine era ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.
S-a scris mult despre marea privatizare, care insemna un "reper deosebit de important in procesul de liberalizare si eficientizare a economiei romanesti postdecembriste". Numai demagogie. Adevarul a fost ca Erste a promis statului roman 3,75 miliarde euro. Dar, un lucru omis era ca, din pretul tranzactiei pentru pachetul de actiuni de 25% pe care BERD (Banca Europeana pentru Reconstrucutie si Dezvoltare) si IFC (International Finance Corporation) le detineau in acel moment la BCR, si-au adjudecat peste 1,5 miliarde euro. Respectivele actiuni le cumparasera in 2003 doar pe 222 milioane $. Au facut o foarte buna afacere. Ca sa mai scadem din suma ramasa statului roman, mai amintim ca Bancorexul fuzionase cu BCR-ul, dupa ce intrase in faliment, si ca ajutorul de stat care sa acopere pierderile fusese de 1,8 miliarde euro. Limita de timp insa pentru depunerea banilor intinzandu-se pana in 2014.
Deci, dupa ce scadem pierderile aferente, constatam cu uimire ca statul nostru s-a ales doar cu 400-500 milioane euro. Sa-ti dai palme si altele nu.Am inteles ca din banii astia, si-au propus si au inceput modernizarea stadionului Lia Manoliu.
Dar povestea nu se termina aici. A mai venit si criza intre timp. Acum se pregateste un alt val de concedieri in BCR, ca doar si-au propus sa ramana cu strictul necesar de oameni, care sa munceasca disperati ca niste robotei. Mai pui la socoteala si faptul ca nu-ti vine sa pleci, ca nu ai unde sa-ti gasesti acum. Deci munceste banchere pana simti ca nu mai poti, ca doar nu mai lucrezi la stat acum!

Un comentariu:

  1. Poveste lunga de cand lumea ... din pacate incep cu inceputul sfarsitului. Roboteii disperati sunt semi analfabeti, lucreaza pe bani putini, nu pot depista rapid (nu au experienta celor cu state vechi) cand sunt trasi in teapa, cand se incearca indepartarea lor din job-uri, cand se fac manarii prin conturi la banci ... DAR ... lucreaza intr-o multinationala, ii vad zilnic prin parbriz cum coboara din metrou la televiziune imbracati ca niste cioclii - costumul negru, camasa alba si cu un umar mai sus si altul mai jos din cauza unul laptop de 2 bani care se cere carat (prin contractul de munca)

    Roboteii lucreaza pe 9 - 14 mil pe luna la o banca si sunt mandrii de chestia asta. Nu-si pun problema ca banca aia se plateste pe sine ... nu-si pun problema de ce intr-o tara in care chiria la spatiile comerciale amenajate ca si banci e de 10 ori mai mica de cat in vest, salariile sunt de 10 ori mai mici pentru angajati si totusi dobanzile sunt de 5 ori mai mari ... si cica nu se pot cobora deoarece lucreaza in pierdere ...

    Acum sa urcam un pic cu analiza pe text ... ne uitam la actiuni dar uitam chestiile simple ... cum ar fi activele, pasivele, cota de piata, depozitele in bnr, banii imobilizati in actiuni cotate sau necotate SI COTA de piata ... una peste alta nu stiu de ce am impresia ca BCR avea mai mult de 3 miliarde de euro prin conturi in secunda in care a fost cumparata ... asa incat niste austrieci care refac un imperiu nu de mult pierdut ... au iesit cu mult mai mult in castig ... deh ... traiasca democratia

    apropos de by the way pentru amatorii de lecturi grele ... inca nu s-a scris o carte despre capitalism insa niste unii destepti au scris o carte despre socialism ... noi romanii baieti destepti blamam diferite chestii si le puntem in carca unor rusi uitand ca defapt era vorba de un neamt si un englez pe acolo :)

    alta chestie care nu prea se stie Dresdner Bank a actionat o scurta perioada in romania dar fiind o banca serioasa si cu o lunga istorie in spate ... cand au vazut ce manarii se intampla prin romanica noastra draga au fugit inapoi in tara de bastina :)

    RăspundețiȘtergere