luni, februarie 16, 2009

Despre moda ca arta


Ma declar o fashion victim de cand ma stiu. De ani buni ma uit la prezentari de moda pe fashion tv si pe www.style.com ca sa nu pierd vreo noua colectie recent aparuta. Orice ai zice romanii se imbraca foarte prost. Si asta pe de o parte faptului ca suntem un popor destul de sarac si nu ne permitem sa dam prea multi bani pe toale, dar si datorita faptului ca nu avem o educatie potrivita. Poti avea norocul sa te nasti cu gust, sa reusesti sa adaptezi si haine ieftine la un stil propriu care poate deveni sic cu usurinta, sau nu, sa inveti pe parcurs cum sa te imbraci si sa-ti gasesti stilul. Vad o gramada de persoane cu foarte multi bani, care alatura articole vestimentare fara legatura si le poarta doar pentru ca sunt D&G sau pentru ca valoreaza un car de monezi. Ca doar asa e romanul, vrea sa impresioneze prin opulenta si nu neaparat prin bun gust si lucruri de calitate. Daca te duci in celebrul Pandorf din Austria, vei auzi in jurul tau vorbindu-se numai romaneste. Cand le vezi fetele de tarani cu fruntile scalciate de atata prostie, iti vine sa-ti dai palme.
Ce nu suport in materie de moda zilele astea, sunt gentile si pantofii de lac purtate ziua. Lacul e clar un material pentru seara, care iti da o oarecare prestanta la o tinuta impecabil aleasa, dar nu ziua. Cand vad lacuri imi vine sa turbez. De-abia astept sa treaca moda asta, care prinde atat de prost romanilor si care le da un aer deplin de kitsch imputit si nespalat, dar in schimb stralucitor.
Cred ca poti judeca o persoana dupa modul in care se imbraca. Atentia pe care si-o acorda fiecare dimineata, grija cu care isi pune ceva pe el, cum imbina culori pentru a se pune mai bine in evidenta, spun foarte multe despre noi. Un aspect neingrijit si delasator nu are prestanta, indiferent de cate doctorate ar avea scrise in CV.
Pentru barbati e mai simplu. Eleganta se obtine mai usor si consta mai putin in atitudine. Trebuie sa tina de masculinitatea lor, sa aiba spatele drept si sa nu le atarne burtile ca la negustori. Sincer nu inteleg de ce se agita asa de mult barbatii spunand ca nu au de unde sa-si cumpere haine sau ca nu gasesc ce isi doresc prin magazine. Am fost si eu prin magazine de barbati si ai de unde sa iti cumperi. Pe bune. Mi-am luat si eu. Modul in care se imbraca partea masculina e mai simplu ca si gandirea lor de altfel. Binenteles ca au si ei nevoie de stil si de lucruri alese bine, dar nu e o asa de mare complicatie.
Daca te agiti sa privesti prin ochii unui barbat, vei descoperi, ca in ceea ce priveste moda, 80% dintre ei o considera pierdere de timp. Cam asta e prin Romanica. Sau daca pune prea mult accent pe moda, devine prea efeminat si e usor confundabil cu un gay.
Nu sustin sa pui pe tine neaparat tot ce e din noua colectie, dar ceva care sa te reprezinte cu adevarat si sa-ti vina bine.
Moda reprezinta o forma de manifestare a artei, a esteticii, a frumosului, prin urmare ar trebui sa faca parte din noi daca facem parte acestei clase.

3 comentarii:

  1. Deci unu' cu doctorat la Berlin si pantofi din piata nu merita angajat ca sufera de probleme cu prestanta?
    Hainele sunt importante si ne reflecta felul de a fi, insa nu sunt decat unul dintre ingredientele care dau gust.

    RăspundețiȘtergere
  2. in penultimul paragraf se afla raspunsul la intrebare.cred ca sunt o gramada cu doctorate care nu merita sa fie angajati si nu din cauza ca sunt cu pantofi din piata, ci pentru ca nu stiu sa faca nimic practic.

    RăspundețiȘtergere
  3. hahahaha, sa nu generalizam in halul asta. ar fi pacat

    ca si cum am spune de blonde ca ...
    dar stim ca nu-i adevarat

    RăspundețiȘtergere